Gulyás Gergely kedden este bejelentette: megszűnt a benzinár-STOP! Ennyiért lehet ezentúl tankolni:

A kormány – a Mol javaslatára – megszünteti a benzinárstopot – jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A rendelet a már megszokott módon azonnal, december 6-án 23:00 órakor hatályba is lépett. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Mol árait közölte, eszerint a dízel literje 699, a 95-ös benziné 641 forint lesz.

Hernádi elmondta: az utóbbi napokban káosz, soha nem látott krízis alakult ki. Miközben a Mol-kutak negyede leürült, a Barátság kőolajvezetéken akadozik a szállítás, a dunai finomító üzembe állításán pedig még mindig dolgoznak. Importra van szükség, ami azonban a hatósági árak mellett nem oldható meg.

Az új kormányrendelet értelmében senki nem lesz jogosult a 480 forintos hatósági árra, a taxisoknak sem jár kedvezmény.

Ma kell lépni ahhoz, hogy stabil importtal rendelkezzünk, egy-két hónapra szükség van arra, hogy az import helyreálljon, és normalizálódjon a helyzet. Mindenképp el kell kerülni, hogy hazánk ellátása sérüljön. Alapvetően szankciók miatt alakult ki a nehéz helyzet – mondta a Mol vezetője.

Az egész európai energiapiacnak ártanak a szankciók – tette hozzá.

Az ársapka már nem funkcionál jól – mondta el Hernádi Zsolt. Mint mondta, a Mol már nem tudja tartani az ellátás biztonságát, ha minden változatlan marad.

Néhány napon belül normalizálódik a helyzet: a finomító fokozatosan teljes kapacitással fog működni, és az importőrök is elkezdik nagyobb mennyiségben behozni az üzemanyagot, így fokozatosan visszatöltjük a készleteinket – mondta.

Hernádi Zsolt kérdésre válaszolva aláhúzta: 641 forint a benzin piaci ára, és 699 forint a dízel piaci ára.

Mint mondta, az ellátásbiztonság miatt kell megszűntetni az ársapkát. Az árkorlátozás nagy veszteséget okozott a Molnak.

Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet hiányhoz, ez minden ársapkás termékre vonatkozik – vonta le a tanulságot Gulyás Gergely, aki szerint „a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!