Gulyás Gergely: június 15-től fontos változás következik be az önkormányzatok életében

Június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek – ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány rendkívüli jogrendért felelős munkacsoportjának döntését.

Gulyás Gergely elmondta: a döntés értelmében június 15-ével megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma.

Hozzátette, az ehhez szükséges jogszabály-módosítást még szombaton aláírja Orbán Viktor miniszterelnök, és az a hévégén megjelenik a Magyar Közlönyben.

“Fontosnak tartjuk, hogy amikor az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, akkor az önkormányzatok működése is visszatérhessen” – jegyezte meg.

Időközben ez már meg is történt, Orbán Viktor kormányfő szombaton aláírta, és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet meg is jelent éjjel a Magyar Közlönyben.

Ezzel megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma, ahogy olvasható, “a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés,
illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja”.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: MTI)