Gulyás Gergely: ha jók lesznek a számok, kétfázisú nyitás jöhet, akár már március elejétől. Itt vannak a részletek:

Ha jók lesznek a számok, megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása, március elsejétől és április elejétől két fázisú nyitás jöhet – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón.

A kancelláriaminiszter azt is közölte, a február 15-ei héten indul az online nemzeti konzultáció az újranyitásról, ezzel kapcsolatban elmondta, a konzultáció során arról érdeklődnek majd, hogy az emberek szerint a már meghozott intézkedések közül melyik a leginkább sérelmes, és mely az a terület, ahol lehetne részlegesen nyitni március elejétől.

Gulyás Gergely kiemelte: óvatos, szakaszos nyitásra van szükség, két ütemben: március elejétől, illetve április elejétől lehet részleges nyitás, de ehhez szükséges a szabályok betartása – tette hozzá a miniszter, aki közölte, lefelé futó volt a hét elejéig a járvány, most stagnálás van, utóbbi egyik oka, hogy a vírusmutáció gyorsabban terjed, de remélhetőleg elkerülhető lesz a harmadik hullám.

A miniszter a későbbiekben, újságírói kérdésre válaszolva pontosította a nyitás két ütemének időpontját: Ha tudunk nyitni, akkor március elsejével, illetve április elsejével vagy 3-ával, két szakaszban tesszük ezt meg.

Gulyás Gergely a vendéglátó- illetve egyes szolgáltatószektori ágazatoknak további könnyítéseket jelentett be: február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után.

Hangsúlyozta azt is, hogy tízmillió forint erejéig kamatmentes hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, 3 évig pedig nem kell megkezdeni a törlesztést.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!