Fel lehet kötni a gatyát, mert észveszejtő hideg közeleg: – 20 fok, tomboló viharok, már azt is tudják, mikorra ér ide a rettenet

Nem árt, ha mindenki előre felkészül, mert idén még nem látott nagy rohammal rúgja be az ajtót a tél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből az derül ki, hogy péntektől érkezik a sarkvidéki, farkasordító hideg, viharos széllel.

“Hétfőn túlnyomóan borult idő várható, majd estétől az Észak-Dunántúl irányából átmenetileg akár nagyobb területen is szakadozhat a felhőzet. Sokfelé valószínű kisebb-nagyobb megszakításokkal eső, záporeső, délen kis valószínűség mellett zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon estefelé néhol van esély halmazállapot-váltásra. Előbb a Dunántúlon, majd a középső tájakon is északnyugatira fordul a szél, és több helyen megerősödik, a Tiszántúlon azonban marad a délies légmozgás, erős lökések errefelé még inkább délelőtt lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, északnyugaton lesz a leghidegebb.

Kedden az éjszakai átmeneti felszakadozást követően nyugat felől beborul az égbolt. Hajnalra északkeleten valószínűleg megszűnik a vegyes csapadék, ugyanakkor az éjszaka második felében délnyugat felől már egyre többfelé eleredhet az eső, utóbbi csapadékrendszer fokozatosan kelet felé helyeződik. Az északi megyékben az eső mellett havas eső, havazás is előfordul. Néhol ónos eső sem kizárt. Estétől már vékonyodhat a felhőtakaró. Helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +9 fok között alakul, de délkeleten néhol 10, 13 fokot is mérhetnek.

Szerdán éjjel átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, napközben azonban ismét erősen felhős, illetve borult idő lesz a jellemző. Délelőtt szórványosan, a délutáni, esti órákban már sokfelé várható eső. Főként az északi, északnyugati megyékben számítani lehet havas esőre, havazásra is. Néhol ónos eső sem kizárt. Az északi, északnyugati szél több helyen megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +12 fok között alakul, a délkeleti országrészben mérhetik a magasabb értékeket.

Csütörtökön délelőtt még jobbára borult idő várható, majd délután nyugat felől egyre több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, felhőátvonulások lehetnek, estig inkább csak a Tiszántúlon maradhat borult az ég. Sokfelé, estétől már inkább csak a Tiszántúli területeken valószínű csapadék: az esőt nyugat, északnyugat felől havazás váltja fel mindenütt. Az északi, északnyugati szél megerősödik, sok helyütt viharossá fokozódik. A hajnali, reggeli órákban általában -9, +9 fok valószínű, napközben pedig fokozatosan hűl a levegő.

Pénteken felhőátvonulások várhatók, a nyugati országrészben hosszabb, a keleti tájakon rövidebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet erős, a Dunántúlon több helyen viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -15 fok között alakul, de a havas, derült, szélvédett részeken akár -16, -20 fokot is mérhetnek. Valószínűleg délután sem lesz melegebb -1, -9 foknál.

Szombaton felhőátvonulásokra van kilátás több-kevesebb napsütéssel, szórványosan hózáporokkal. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet általában -8 és -15 fok között alakul, de a havas, derült, szélvédett részeken akár -16, -20 fokig is lehűlhet a levegő. Délután is csak -1, -9 fok valószínű.”

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)