Ezt bizony sok szülő elhibázza: 10 kérdés, amire egyetlen gyereknek sem lenne szabad felelnie

A gyereknek nem tilthatjuk meg, hogy az idegenekkel szóba álljon, hiszen akkor korlátozzuk abban, hogy nyitott, és kommunikatív legyen.

Azonban meg kell tanítanunk neki, hogy melyek azok a témák, amikről jobb, ha nem kommunikál még a szomszédokkal sem, mert különben veszélybe sodorhatja az egész családot.

1.”Hol laksz?”

Ha vészhelyzet van, jó, ha tudja a pontos lakcímét a gyerek, de igeneknek csak úgy, semmi ok nélkül ne mondja meg, hogy hol lakik. “ Melyik a szobád ablaka, hányas lakrészben laksz?”-ilyenekre soha nem szabad válaszolni.

2.”Mikor leszel egyedül?”

Ha megkérdezik egy gyerektől, hogy “mikor nincsenek otthon a szüleid, mikor leszel egyedül otthon, mikor szoktál sétálni vagy mikor végzel az iskolában?-ezekre a kérdésekre soha ne válaszoljon.

3.”Mikor mentek nyaralni?”

Utazással kapcsolatos kérdésekre soha ne válaszoljon a gyerek: “mikor mentek nyaralni? hány napig nyaraltok? az egész család megy nyaralni? ki vigyáz a lakásra, míg nem lesztek itthon?”

4.Segítségkéréssel kapcsolatos kérdések

Ha egy idegen arra kéri a gyereket, hogy segítsen felvinni a csomagjait a lakásba, vagy mutassa meg, merre kell menni a parkba, akkor jó, ha ezeket a kéréseket visszautasítja. De azt se fogadja el, ha egy jótékony nagytatának kinéző férfi felajánlja a parkban, hogy segít megoldani a házi feladatot.

5.Pénzzel kapcsolatos kérdések

“Mennyit keres az anyukád? Melyik bankban tartjátok a pénzt? Otthon vagy a bankban tartják a szüleid a pénzt? Mennyibe került a tengerparti nyaralásotok?”-ezekre a kérdésekre soha ne válaszoljon gyerek.

6.Sértő kérdések

A felnőttek nagyon kellemetlen helyzetbe tudják hozni a gyerekeket, de meg lehet tanítani őket, hogy nem kell válaszolni az olyan bunkó kérdésekre, mint, pl. “miért nem vagy olyan ügyes, mint a testvéred, hogy lehet valaki ilyen kövér, miért dadogsz?”

7.Intimitással kapcsolatos kérdések

Az intimitást sértő kérdésekre soha ne válaszoljon egy gyerek, vagy akár serdülő. Van olyan felnőtt, aki képes megkérdezni egy fiatalt, hogy “te még szűz vagy?, “a szüleid együtt alszanak vagy külön?”.

8.Érdeklődés egy harmadik félről

“Mit szoktak délután csinálni a szüleid? Az a férfi, aki látogatóba szokott jönni hozzátok, nős? Miért nem megy férjhez a testvéred már?-ilyen típusú kérdésekre nem illik válaszolni.

9.Provokatív kérdések

“Fogadjunk, hogy nem mersz beugrani a medencébe, te úgysem mersz rágyújtani egy cigire”..stb-ilyen típusú provokatív kérdésekre soha ne reagáljon a gyerek.

10. Csak a családra tartozó témák

“Kire szavaztak a szüleid”, “Igaz, hogy ők nem a biológiai szüleid?”, “A nagyapád elmebeteg?”, “A húgodnak abortusza volt?”.

Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson! 

(Forrás: tudasfaja.com)