Ezért ne hagyj vizespalackot a kocsidban a tűző napon: komoly baj lehet belőle

Tudjuk, senki nem akarja magával cipelni a vizes palackot például egy boltba, de ha magára hagyod az ülésen, nagyobb problémával találhatod szemben magad, mint gondolnád.

Egy idaho-i férfi, Dioni Amuchastegui megtapasztalta azt, amit senki nem szeretett volna, de szerencsére még a komoly baleset bekövetkezése előtt vette észre a bajt.

Dioni rendszeresen műanyag vizes palackot tart magánál az autójában, a munkában. Egyik nap, ebédszünetben a kocsiban ülve, a szeme sarkából arra lett figyelmes, hogy füstöl a mellette lévő ülés.

Amikor odafordult, hogy megnézze mi a helyzet, látta, hogy a fény átszűrődött a palackon és olyan erejűvé vált, hogy tőle az anyósülés kárpitja elkezdett égni és füstölni.

“A fény átjutva a szélvédőn elérte a vizes palackot és két ponton kiégette az ülést.”

Akárcsak egy nagyító lencséi, a vizes palack is hasonló módon képes összegyűjteni a napsugarakat és meggyújtani az alatta lévő anyagot. A tűz pedig onnantól kezdve rettenetes gyorsasággal képes terjedni!

Ha nincs időd arra, hogy magaddal vidd a palackot a kocsidból, akkor annyit mindenképpen tegyél meg, hogy olyan helyre rakod, ahol nem érheti a napsugárzás.

Nem csak a tűzveszély miatt nem ajánlott a palackokat tűző napnak kitenni, hanem azért sem, mert a forróság hatására a magára hagyott műanyag palackban olyan káros vegyületek szabadulhatnak fel, amelyek a vízbe kioldódva az egészséget is veszélyeztethetik.

Ugyan ehhez valóban magas hőmérséklet szükséges (ami nagy nyári melegben nem kizárt) és nagyjából egy hét időtartam, de jó észben tartani, hogy ha régóta a kocsidban ücsörgő vizet találsz, inkább öntsd ki, semmint károsítsd vele magad.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)