Ezért él mégis remény, hogy életben találják Szilárdot: durva, ami most kiderült

Sajnos egyre kevesebb az esély arra, hogy a mentőcsapat életben találja Suhajda Szilárdot a pokoli, 8000 méteres magasságban.

Klein Dávid profi hegymászó, Szilárd korábbi mászótársa nem köntörfalazott, amikor az esélyekről kérdezték.

Ha szeretnéd tudni miket mondott, és hogyan írta le azt az érzést, ami hatalmába keríti a hegymászót 8000 méteres magasságban, ide kattintva kiderül.

Ide kattintva pedig láthatsz egy videót, ami bemutatja, sokszor miért nem segítenek a mászók társaiknak, ha bajba jutnak.

Szilárd is egyre komolyabb bajban van, azonban mégsem veszett el minden remény. Hogy miért?

Mert az egyik legjobb nepáli mentőcsapat indult el Szilárdért, a hegymászással foglalkozó szakportál, az Explorersweb beszámolója szerint.

A Szilárd helyzetének meghatározását segítő helikopter pilótája nem más, mint Simone Moro, aki jó pár sikeres mentőakción van már túl.

Vele tartott két serpa, akik talán a legjobbak és legtapasztaltabbak: Gelje és Mikel.

Ez rövid időn belül már a második 8000 méter feletti mentés, amelyben Gelje serpa részt vesz az Everesten.

A múlt héten már sikeresen – élve! – lehozott egy hegymászót, aki hasonló helyzetbe került, mint most Szilárd.

“Magam vittem le egészen a 4-es táborig. A mentőcsapat onnan vette át az irányítást” – írta a közösségi oldalán a serpa. Ide kattintva láthatsz egy videót a mentésről.

Talán még az sem jelent biztos halált, hogy Szilárd immár három napja van ilyen pokoli magasságban.

Az Annapurnán nemrégiben egy indiai mászót találtak meg három nap után, akkor a híradások csodaként emlegették, hogy ennyi idő után sikerült a mentőakció.

Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője, aki Legindi Tímeával, Suhajda Szilárd feleségével koordinálja itthonról az expedíciót, így nyilatkozott a mentésről a sportal.hu oldalnak:

Valóban a legjobbak a világon, miként a helikopterpilóta is, aki felszállította őket hatezer-négyszáz méterre, a kettes táborba.

Pótlólagos oxigénnel másznak, gyorsan is haladnak, de bizonytalan, mikor érhetik el Szilárdot. Egy hegymászónak átlagosan három nap, míg a kettes táborból eléri azt a magasságot, ahol feltételezhetően Szilárd van” – mondta a szakember.

Itt láthatod a TV2 legfrissebb tudósítását a mentésről:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!