Évek óta nem kellett új muskátlit vennem! Így szaporítom hatékonyan, tele van velük az udvar:

Ha azt szeretnéd, hogy tavasszal életerős muskátli töveid legyenek, még mielőtt a kertészeti árudákban piacra kerülne az új kínálat, szaporítsd te magad otthon a régi töveket.

Azok a tövek, amelyek a tavaly már virágoztak, és megerősödve pihentek egész télen, sokkal szebbek, és ellenállóbbak lesznek, mint a frissen vásárolt példányok.

Ráadásul az sem elhanyagolandó, hogy a régi tövek ellenállóbbak, hiszen már alkalmazkodtak a környezeti viszontagságokhoz. Könnyen szaporítható a muskátli, így nem kell költenünk az új tövekre.

Töltsünk meg két-három vízelvezető nyílással ellátott műanyag edényt földdel. A régi muskátli tőről válasszunk ki egy pár ép, egészséges kb. 10 cm-es hajtást, olyat, amin nincsen bimbó kezdemény.

Az utolsó levél alatt 2-3 cm-el vágjuk le egy éles késsel. Vigyázzunk, hogy ne roncsolódjanak vágás közben a növény rostjai. Majd szúrjuk bele az előkészített földbe, és öntözzük meg kissé.

A következő napokban lehetséges, hogy el fog hervadni, sárgulni, de öntözzük, biztosítsunk számára napfényt, és meg fogjuk látni, hogy kb. egy-két hét múlva már szépen fog hajtani.

Hasznos tanácsok:

jó, ha a levágott hajtást 1-2 órát árnyékos helyen állni hagyjuk, majd csak utána ültetjük el

amikor elültettük, jól nyomkodjuk meg a kezünkkel körülötte a földet, hogy ne legyen levegős a szár mellett, így könnyebben meggyökerezik

első héten öntözzük a megszokott módon, majd második héten adjunk egy pár csepp folyékony műtrágyát az öntözővízhez

a szaporítás szempontjából legjobb időszak a február-március, vagy az augusztus-október. Ha ezekben az időszakokban dugványozzuk a hajtásokat, akkor sokkal életképesebbek lesznek, és több virágot hoznak.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja.com)