Elhunyt Jankovics Marcell, a János vitéz, a Fehérflófia és a Magyar népmesék alkotója

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek tiszteletbeli elnöke volt.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Jankovics Marcell népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti.

Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége – olvasható az MMA méltatásában. Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – tartalmazza a közlemény.

A neves forgatókönyvíró nevéhez fűződik a János vitéz valamint a Fehérlófia című rajzfilm megalkotása, és a Magyar népmesék sorozat is. Mi most ez utóbbinak az egyik ikonikus részével emlékezünk rá.

Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük.

(Szöveg forrása: MTI, Címlapkép: a Magyar Művészeti Akadémia Facebook-oldala)