Elhunyt a világhírű rendező, akinek három ikonikus filmet is köszönhetünk

A világhírű szerb filmrendező a lapok értesülései szerint Párizsban hunyt el, 74 éves korában. Goran Paskaljević 1947. április 22-én született Belgrádban. Miután szülei elváltak, nagyszülei nevelték fel Szerbia déli részén.

A prágai akadémia rendezői szakán diplomázott. Kezdetben dokumentumfilmeket, tévédrámákat készített a belgrádi tévé megbízásából. Több mint 30 dokumentumfilm és 13 játékfilm fűződik a nevéhez.

Goran Paskaljević többek kötött az Argentin tangó, a Valaki más Amerikája és a Lőporos hordó című filmeket rendezte. 1998-ban ez utóbbi lett a legjobb európai film a kritikusok szerint, két évvel később a Csodák ideje (Vreme čuda) San Sebastianban nyerte el a kritikusok díját.

Pályafutása során ezen kívül még több díjat is bezsebelt, Haragos Harry című filmjéért a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán jelölést kapott.

Első filmrendezőként 2002-ben ő nyerte el a Bernhard Wicki-díjat, a német filmkészítők békedíját az alkotásait átszövő humanizmusért. 2007-ben a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki.

Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük.