Eldőlt, kiknek jár a 10 nap extra szabadság: ezt a kb. 170 000 embert érinti

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy tíz nap fizetett többletszabadságot kapnak a védekezésben résztvevők – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő:

egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók,

a rendvédelmi dolgozók,

katonák és a honvédségi alkalmazottak,

a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi

és kormányhivatali dolgozók.

A jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint. Arról, hogy a többletszabadságra ki jogosult, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv szervezeti egységének vezetője, a katonák és kormányhivatali dolgozók esetében a munkáltatói jogkört gyakorló személy, míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt.

A kormány ezzel is szeretné kifejezni köszönetét és megbecsülését a védekezésben résztvevőknek, akik az elmúlt hónapokban segítették, hogy legyőzzük a járvány harmadik hullámát is és végrehajtsuk Európa egyik legsikeresebb oltási programját – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!