Az Aldinál nem viccelnek: mindenkitől elkérik a személyit ebben az esetben, nincs kivétel

Új módszert vezetett be Magyarországon az Aldi üzletlánc, ami hamar felkeltette a vásárlók figyelmét.

Mindenkitől, még a teljesen egyértelműen nagykorú vásárlóktól, középkorúaktól és idősektől is személyi igazolványt kérnek, alkoholvásárlás esetén.

hvg.hu megkereste az Aldit, ahonnan azt írták, hogy nem új eljárásról van szó. Azzal indokolták az okmányok elkérést, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

Az Aldi szerint a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát:

„A pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján.

A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére” – közölték az üzletlánc részéről.

A fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését, emiatt is alkalmazzák az üzletláncban.

Az Aldi a portálnak azt írta, a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól, és sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot.

Mindez azért fontos, mert a vásárlók szerint a személyi igazolvány számukat, a személyi számukat is rögzítették a kasszánál.

(Kép: Northfoto)

Te mit gondolsz? Szerinted ez egy jó vagy inkább bosszantó lépés az Alditól? Írd meg kommentben!