A fűtési szezon előtt ezt mindenképp ajánlatos megtenni a radiátorokkal

A fűtésszezon beindulása előtt fontos, hogy a radiátorokat, fűtőtesteket megfelelően szellőztesd és légtelenítsed. Nem bonyolult a dolog.

Először is zárd el a keringető szivattyút. Ezután keresd meg a légtelenítő szelepet a radiátor felső felében, a kerek záródugó közepén kell legyen. Ha nem adott a szerelő a légtelenítéshez szükséges kulcsot, akkor könnyen beszerezheted bármelyik barkácsboltban.

Tedd a légtelenítőbe a kulcsot, és addig forgasd az óramutató járásával ellentétes irányba, míg a víz kezd szivárogni belőle. Legyen a kezedben egy kis tálka, hogy fel tudd fogni a vizet, ami kijön a szelepből, ha túlságosan elfordítottad volna a kulcsot. A szelepből kicseppenő vizet itasd fel egy ronggyal.

Csupán a felgyülemlett levegőt kell kiengedned, nem kell nagyon megnyitni a szelepet, hogy ne jöjjön ki túl sok víz. Ha sziszegő hangot hallasz, és megjelennek az első vízcseppek, már el is zárhatod a szelepet.

Amint kijön a víz a radiátorból, a nyomás csökkenni fog. A gázkazánnál a nyomás telepítéskor 1,4 – 1,5 bar kell legyen, és működéskor sem haladhatja meg a 2,5 bart.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan lehet légteleníteni egy radiátort:

Oszd meg, hogy mások is láthassák! 

(Forrás: twice)