A CIA igazgatója elárulta, szerintük mi Putyin valódi terve Ukrajnával

A CIA, azaz az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének igazgatója, William Burns az USA Szenátusa előtt mondta el csütörtökön , hogy szerinte Putyinnak nincs szándéka az Ukrajna elleni háború tárgyalások útján való lezárására.

Az igazgató szerint csak taktikai okokból egyezik bele a béketárgyalásokba – írja az ABC News, amit a hvg.hu szemlézett.

Elnézve Putyin eddigi pályafutását, szerinte az orosz elnök gyengeségnek tartja, ha ki kellene táncolnia valamiből, amiben hisz, vagy ha be kellene ismerni a hibáját.

Éppen ezért ez vélhetően egy hosszú menet lesz – fogalmazott Burns azzal kapcsolatban, hogy vajon lesz-e eredménye a tárgyalásoknak.

A hírszerzés igazgatója kijelentette: az Egyesült Államoknak komolyan kell vennie azt a lehetőséget, hogy Oroszország esetleg vegyi fegyvereket is be fog vetni a háborúban, akár támadásként, akár úgynevezett hamis zászlós műveletben, azaz valótlanul az ukránokra fogva a dolgot.

„Mindannyian pontosan tudjuk, hogy Oroszország számára ez is belefér” – mondta Burns, hozzátéve, az oroszok ezt már megtették a saját polgáraik ellen is, és legalábbis támogatták azt „Szíriában és mindenütt”.

A napi.hu arról ír, hogy nem pont így látja egy másik hírszerző ügynökség, a nemzeti hírszerző hivatal igazgatója, Avril Haines, aki azt mondta a kongresszusi bizottság előtt, hogy továbbra is bizonytalan, mik Putyin hosszabb távú tervei Ukrajnával.

Ami nem világos az az, hogy Oroszország vajon forszírozni akarja-e maximális céljai elérését, azaz Ukrajna túlnyomó részének megszerzését, ami több erőforrást igényelne.

Ha ezt választják, akkor ez a kémfőnök úgy véli, hogy különösen nagy gondban lesznek az ukrán területek megtartásával és egy fenntartható oroszbarát rezsim felállításával Kijevben.

Burns egyetértett azzal, hogy nem tudni, mit akar kezdeni Oroszország Ukrajnával, ha hadserege megszerzi.

A nagy kérdés az, hogy Putyinnak van-e terve a politikai végjátékra, ha az ukránok továbbra is ádáz módon harcolnak az orosz megszállókkal szemben.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: AFP)