7 + 3 dolog, amire nagyon oda kell figyelned használt autó vásárlásakor

Használt autó esetében soha ne gondoljuk, hogy egy teljesen tökéletes járműt mutatnak be nekünk. Az olcsóbb ár nem feltétlen jobb választás, hiszen a javítandó hibák miatt nagyobb kiadást jelenhet, ugyanakkor egy fiatalabb autó sem biztosíték arra, hogy még sokáig nem lesz vele problémánk.

Ha van kiszemelt példányod, akkor a következő kérdéseket tedd fel az eladónak, hiszen egy hirdetés leírásban nem biztos, hogy kitér rá.

  • Vannak-e olyan hibái az utónak, ami nem látható a képeken?
  • A jármű magyar, vagy külföldi papírral rendelkezik?
  • Van az autónak vezetett szervizkönyve?

Természetesen az élő szemle kihagyhatatlan, ha továbbra is érdekel minket a kocsi. Ilyenkor a következő 7 dologra mindig figyeljünk oda.

1 – Autó típusa

Ha meg akarsz nézni egy autót, előtte érdemes utánajárni, hogy mik a típus jellemzői, legfőképpen melyek a típushibák. Ez az oldal jó segítségedre lehet ebben à tipushiba.hu.

2 – Autó kívülről

Első dolog körbevizsgálni a karosszériát. Nézd meg, hogy van-e valahol rozsda vagy hólyagosodás, nézz be az autó alá, vizsgáld a küszöbnél és a sárvédő ívnél.

Keresd a beázásra utaló jeleket is a szőnyegek alatt, és ha van tetőablak, akkor annak környékén is.

Ellenőrizd, hogy a lengéscsillapítóknál van-e olajfolyás vagy olajsár, mert ha van, akkor azt cserélni kell.

Nézd meg a féltengely gumiharangok állapotát, mert a csukló hamar tönkremehet, ami drága dolog.

Vizsgáld meg minden féktárcsa peremét (benyúlva a felni résein), amelynek 1-2 mm-nél vastagabbnak nem szabad lennie, főleg, ha kevés kilométerrel hirdették meg. A féktárcsa pedig legyen fényes.

3 – Autó belülről

Ha az autó belülről nagyon le van lakva, akkor az már alkudozásra ad okot. Természetesen az elektronikát is ellenőrizni kell. Ha van elektromos ablak, klíma, ülésfűtés, navigáció, mindet érdemes megvizsgálni, működnek-e.

Bekukkantva a motorháztető alá érdemes megnézni az olaj betöltő nyílás fedelét. Ha a kupak belsején fehér olajpára van, akkor valószínűleg rövid utakra, városi közlekedésre használják.

4 – Alvázszám

A motortérben a bevésett alvázszámnak meg kell egyeznie a forgalmi engedélyben szereplő számmal.

5 – Próbakör

A legjobb, ha hidegen be tudod indítani, így látod, hogy hogyan reagál az autó, milyen gyanús jelek vannak, esetleg – szerencsére – nincsenek.

Ha automata váltós az autó, akkor figyeld a fokozatváltásoknál, hogy rángat-e.

Fülelj, gyanús hangokat keresve.

Lassú tempó mellett tekerd el teljesen a kormányt jobbra, majd balra, így megfigyelheted a lengéscsillapítók állapotát. Ha áll az autó, akkor nyomd le a kasztnit a kerekek fölött, maximum kettőt rugózhat ilyenkor az autó – ez is a lengéscsillapítókról árulkodik.

A fékpedálon nem szabadna rezgést érzékelned.

A kettőstömegű lendkerék állapotát úgy ellenőrizheted, hogy egyszer benyomott, majd kiengedett kuplunggal leállítod az autót. Ha ilyenkor furcsa, kerregő hangot hallasz, akkor már nem húzza sokáig.

6 – Dokumentumok

Magyar autónál törzskönyv és forgalmi kell, hogy meglegyen, illetve kérdezd meg, hogy volt-e rajta hitel és kérd is el a törlési papírt. Ha külföldi a kocsi, pl. német, akkor kell lennie egy zöld A4-es lapnak és egy kisebbnek, ami a törzskönyv és a forgalmi, plusz egy vizsgapapírnak.

Adásvételinél fontos, hogy az legyen az eladó, akinek a neve a forgalmiban szerepel.

7 – Törvény védi a vevőt

Magánszemélytől való autóvásárlás esetén is van 1 év szavatosság az autóra rejtett hiba esetén. Ilyenkor a vevő kérheti a hiba kijavítást, az ár csökkentését vagy el is állhat a vásárlástól. Az adásvételiben szerepelhet szavatosság lehetőségének kizárása, amire figyelni kell.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)