2 fontos fejlemény is történt a mai orosz-ukrán tárgyalásokon: közeleg a béke?

Ukrajna felajánlotta, hogy aláírja a nemzetközi biztonsági garanciákról szóló megállapodást.

Az ukránok lemondanak a NATO-tagságról, az oroszok pedig visszafogják Kijev ostromát – nagyjából ez a 2 legfőbb eredménye a mai isztambuli béketárgyalásoknak az ukrajnai tűzszünetről.

A javaslatok szerint a megállapodás egy 15 éves konzultációs időszakot is tartalmazna az elcsatolt Krím-félsziget kapcsán, ez azonban csak teljes tűzszünet esetén lépne hatályba.

Az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja szerint a jelenlegi ukrán javaslatoknak már elégségesnek kell lenniük ahhoz, hogy összehozzák a találkozót Volodimit Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Hozzátette: ezzel kapcsolatban továbbra is várják az oroszok válaszát.

Az oroszok a tárgyalás során tisztázták, hogy nem szándékozik atomfegyvert bevetni a háborúban.

Az ukrán tárgyalódelegáció vezetője, Mihajlo Podoljak hozzátette, hogy “ma van egy másik probléma is, amely egyre nagyobb és nagyobb: ez a háború, a gyűlölet eszkalációja, a hadviselés szokásainak és szabályainak megsértése”.

Szavai szerint időről időre ennek vagy annak a nemzetnek a megsemmisítésére szólítanak fel az “éterben”, megsértik a hadifoglyokkal történő bánásmódra vonatkozó genfi egyezményt.

Podoljak (képünkön) konkrétumokat nem mondott, de megjegyezte: “az ukrán fegyveres erők gondoskodnak arról, hogy az orosz hadifoglyok jogai ne sérüljenek, és ugyanezt várják el az orosz féltől is.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!