Tíz gyakori konyhai baki, amit a legtöbb háziasszony elkövet:

Hosszú évek gyakorlata szükséges hozzá, hogy valaki profi legyen a konyhában. Egyszerű zacskós levest főzni és előre legyártott mixből megsütni a süteményt. Ha a rendelkezésünkre álló alapanyagokból szeretnénk szépet és egyben finomat készíteni, az már nem egy gyalog galopp.

Szeretnénk megosztani veletek azokat a legáltalánosabb hibákat, amik rendszeresen előfordulnak sütés során és azt is, hogy hogyan lehet kiküszöbölni őket.

1. Nem vesszük figyelembe a magasságot

Lehet, hogy soha nem hallottál még róla, de az otthonod elhelyezkedése befolyásolhatja a sütött termék konzisztenciáját. Ha tengerszint felett 900m-nél magasabban laksz, akkor érdemesebb csökkenteni a megadott cukor (1 evőkanállal) és növelni a folyadék mennyiségét (1-2 evőkanállal). Valószínű, hogy a sütőben is hosszabb ideig kell hagyni az ételt, mint a lentebb élő társaknak.

2. Szódabikarbónára cseréljük a sütőport

Tévedés, hogy a kettő felcserélhető. Ez a hiba nem csak a struktúrát, de az ízt is elronthatja. Jobb, ha a receptet követed. A sütőpornak maximum a felét cserélheted le szódabikarbónára, de vigyázz, ha egy csipettel is többet teszel, nem lesz olyan az íze, mint az eredetinek.

3. Régi szódabikarbónát használunk

Ha a szódabikarbóna a szekrényben már nagyjából annyi idős, mint az oviba készülő gyermekünk, akkor lehet, hogy ideje kidobni. Érdemes a régóta meglevő terméket megvizsgálni, hogy használhatjuk-e még. Tegyünk egy pohár meleg vízbe egy kis mennyiséget, majd öntsünk bele 1/4 teáskanál ecetet. Ha buborék képződik benne, akkor még használható.

4. Nem jó eszközt használunk

Nem teszünk különbséget a fém és üveg edények között, ami miatt deformálódott vagy félig megsült sütemény lesz az eredmény. Ha a receptben gyümölcs is van, akkor használj üveget, de egyéb esetekben a fém a legjobb választás.

5. Pontatlanul mérünk

A mi 1 csésze lisztünk sokkal több, mint mondjuk a receptben említett. Ahelyett, hogy hanyagul megtöltenénk egy csészét, késsel egyenlítsük ki a tartalmát, így biztosak lehetünk benne, hogy az pontosan 1 csésze.

6. A sütőnk nem egyenletesen melegszik 

Ha 175 fokot állítunk be, az nem biztos, hogy a sütő terében mindenhol 175 fok lesz. Érdemes tesztelni. Egy tepsire helyezzünk sütőpapírra több szelet toast kenyeret. Ha egyenletesen barnulnak, akkor semmi gond, viszont ha a belsők mondjuk már szenesednek, miközben az elülsők még alig barnák, akkor ideje szervizelni a sütőt.

7. Túlzásba esünk a hozzávalókkal

A receptben leírt liszt helyett, mi 5 alternatívát használunk egyetlen kenyér megsütéséhez. Hidd el, a legjobb receptek mindig csak néhány hozzávalót igényelnek.

8. Nem kenjük ki a muffinformát

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor hámoznánk le a muffin papírt a süteményről, de gyakorlatilag darabokra szedjük az egészet, mert hozzátapad. Mindig fújd ki olajjal vagy kend ki vajjal a muffin sütő tepsit.

9. Kizsírozzuk a kuglóf formát

Negatívan befolyásolhatjuk a tészta omlósságát azzal, hogy kizsírozzuk. Helyette inkább óvatosan vágjuk körbe a belső és a külső körívet és ha meglazult a sütemény, akkor fordítsuk át egy tányérra.

10. Túl sok időt töltünk a sütőedények tisztításával

Ahelyett, hogy azzal menne el a drága időnk, hogy a tepsit vakargatjuk, nyomjunk bele mosogatószert egy kevés meleg vízzel, majd helyezzünk rá szárítóban használatos illatosító kendőket úgy, hogy teljesen befedje és hagyjuk ázni. Utána sokkal egyszerűbben kimoshatjuk.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja.com)